Ett välmående och annorlunda land

Allmänt / Permalink / 1
På 50-60 år har Korea gått från ingenting till ett ekonomiskt fenomen. Sydkorea kallar sig för Korea, här är de uppkopplad, hippa och välmående, på sitt alldeles speciella korea-vis. Det är ett land med en minst sagt en homogen befolkning som består av 98% koreaner, 1,5% kineser med koreanskt ursprung & 0,5% others. De har bygt upp sin ekonomin på högteknologi, som Samsung, Hondu, LG & KIA. Framgångssagan består av två saker 1) oerhört flitigt arbetande människor (50 miljoner) och 2) "Det finns inget värde i att vara först.." att kopiera är smart ;) 
 
Maten är oerhört nyttig & väldigt annorlunda. Det är sällan jag vet precis vad jag äter men det är ofta gott, om än något slemmigt. En vanlig rätt är något kött med olika tillbehör som består av sallad & saker jag inte har en aning om, oftast starkt. Syrad kål med mycket kryddor, Kimchi, får man till varje rätt. Det finns inga tjocka människor här. Det finns inte heller några tiggare och det är väldigt låg kriminalitet. Precis som övriga Asien finns det mycket marknader & shopping, men här
 är det något  mer uppstyrt än exempelvis Thailand. Koreanerna är oerhört stolta över sitt land och är mest intresserade av sig själva, de förmedlar gärna sin historia & är måna om att berätta, det finns både museum & guidade turer du kan ta del av. Familjen är det viktigaste för koreanerna, främlingar är inte "vänner du ännu inte känner" utan de är just främlingar. Det kryllar av caféer men kaffet är blaskig. 
 
Sammanfattningsvis är Korea ett oerhört fascinerande och annorlunda land. Välordnat, välmående och hippt. Som grannen har de Nordkorea. En av världens värsta diktaturer, vi har varit där, på gränsen "Korean Demilitarized Zone " men även inne i Nordkorea. En enorm kontrast till välmående syd, ett slutet land som inget vet så mycket om. Vi var inne i Nordkorea ifrån välmående Sydkoreas sida, med en amerikans soldat, i ett av förhandlingsrummen. Korea, ett minst sagt annorlunda land.
 













Till top